Oua „otravite” – evita sa cumperi oua cu cifra 3, opreste cruzimea fata de animale

Fiind un website care promoveaza stilul de viata vegan, pe cat posibil recomandam evitarea consumului de oua din motive de sanatate si din motive etice. Insa, daca alegeti stilul vegetarian (inclusiv lapte si oua), unele decizii este bine sa fie adoptate tot in beneficiul sanatatii si mai ales al evitarii cruzimii fata de animalele domestice. Trebuie sa stiti ca de fiecare data cand cumparati din magazine oua cu cifra 3, practic validati, incurajati purtarea barbara a producatorilor fata de gaini. Aceste oua nu au practic nicio legatura cu ouale „de tara”, ale gainilor care umbla libere prin gospodarie. Si nu au nicio treaba cu umanitatea, doar cu lacomia producatorilor!

Cea mai crudă modalitate de exploatare a găinilor pentru ouă este cea în cuști. De aici provin ouăle cu cifra 3. Bateriile îmbunătățite, conform noilor standarde ale Uniunii Europene, au o înălțime de 20 cm și alocă fiecărei găini o suprafață de numai 750 cm2, puțin peste dimensiunea unei foi de hârtie A4. În aceste condiții, găinile nu au nici măcar spațiul suficient pentru a-și întinde aripile. Găinile din cuști nu au parte de lumină naturală și aer proaspăt și își petrec întreaga viață pe gratii de metal, în spații mici și murdare„, se mentioneaza pe www.ouaotravite.ro, site lansat de Asociația Freedom and Respect for Every Earthling.

Acestea nu își pot manifesta comportamentele naturale specifice găinii: cocoțatul, scurmatul în pământ, băile de praf și cuibăritul. Anumiți producători consideră că aceste condiții sunt de ajuns pentru ca păsările să trăiască și să-și îndeplinească „sarcina” – aceea de a produce ouă. Însă, lipsa de spațiu și aglomerația sunt un factor de stres pentru găini și declanșează deseori comportamente agresive precum ciugulirea vătămătoare și canibalismul„.

Ouale cu cifra 3 sunt sarace nutritional, de calitate foarte proasta, provin de la gaini foarte stresate, care au trait groaznic in conditii pe care nicio vietate nu si le-ar dori! In plus, exista si alte argumente mentionate pe ouaotravite.ro (unde puteti semna si o petitie pentru interzicerea comercializarii acestor oua) cu privire la riscurile pentru sanatate ale acestor oua de la gaini crescute in custi.

In retailul modern, cele mai multe magazine comercializeaza si oua cu cifrele 0 si 1. Alegeti cu atentie, nu intamplator ouale cu cifra 3 sunt atat de ieftine, ascund un proces de productie cu scenariu absolut horror si sunt generatoare de probleme de sanatate.

In ultimii ani, tot mai multe companii alimentare si din HoReCa au oprit vanzarea / folosirea de oua de la gaini crescute in custi, alegand oua cage-free si limitand suferinta pasarilor. Iata cateva firme care au dat dovata de empatie, responsabilitate si au publicat angajamente conform carora nu mai folosesc sa vor renunta la utilizarea totala de oua din custi in urmatorii ani: McDonalds, Starbucks, Auchan, Lidl, Carrefour, Penny, Selgros (Transgourmet), Mega Image (Ahold Delhaize), Hilton, Best Western, Marriott, Accor Hotels, METRO, City Grill.

Alegeti pe cat posibil oua ecologice (cifra 0) sau oua cu numarul 1 (gaini crescute in hale, la sol, cu acces la aer liber).

Sau, si mai bine, puteti inlocui ouale in alimentatie cu alte alimente vegane, aici puteti gasi informatii despre inlocuitor pentru oua ideal in special la deserturi, dar nu numai.

Evitand sa cumparati oua cu cifra 3 sau produse ce contin aceste oua, obligati producatorii sa investeasca pentru ferme cu conditii etice. Ouale cu cifre 0 si 1 nu sunt mult mai scumpe si, cu cat vor deveni mai prezente pe piata, cu atat vor deveni mai ieftine, prin volumele generate de retaileri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*